vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

busstation tilburg

cepezed ontwerpt het nieuwe busstation aan de zuidzijde van Station Tilburg op de huidige locatie van woongebouw Tilburion. Eerder is het bureau begonnen met het revitaliseren van OV knooppunt Tilburg waarbij een nieuwe passage onder het spoor, de renovatie van de stationshal en twee nieuwe fietsenstallingen worden gerealiseerd.

Het busstation, in de vorm van een langgerekt circuit, begint smal nabij de stationsentree en waaiert naar het westen toe breed uit. Aan de lange zijden komen halteplaatsen, binnenin het circuit verrijst een multifunctioneel paviljoen. Het gebouw krijgt, gericht naar het station een uitnodigende transparante voorgevel die grotendeels opengevouwen kan worden. In het gebouw komt een wacht- en lunchruimte voor buschauffeurs, een Arriva informatiepunt en een gelegenheid voor lichte horeca. De verdere invulling van het circuit bestaat uit groenvoorziening.

Op het brede rondlopende perron markeert een betonnen plint de overgang tussen het wandelpad en de groene binnenzones. De plint functioneert in zijn geheel als zitelement en krijgt enkele stalen bankjes met geïntegreerde verwarming. In de kolommen van de perronkap zijn voorzieningen zoals hemelwaterafvoer en bekabeling opgenomen terwijl digitale informatieborden op de kolommen zijn voorzien. De luifel overdekt het volledige perron en grotendeels de bus en draagt daarmee bij aan een droge comfortabele businstap. De verlichting van het perron is in de luifel opgenomen, gelijkmatig verdeeld en aan de onderkant afgeschermd met translucent EFTE over de de volle breedte van de luifel. Passagiers ervaren hierdoor de luifel in zijn geheel als lichtbron met een aangename verspreiding van het licht. Dit draagt bij aan de veiligheid op het busstation. In de uiteinden van de luifel zijn laadkleppen opgenomen voor het opladen van elektrische bussen. De zonnepanelen bovenop de luifel leveren voldoende energie om het paviljoen en de volledige luifelverlichting op het perron energieneutraal te laten functioneren.

tilburg / nederland

opdrachtgever
gemeente tilburg

vorige pagina
volgende pagina