Links klein
Engels Mail
Rechts klein

chdr II

Halverwege de 1990’er jaren ontwierp cepezed een spraakmakend bedrijfsgebouw voor het Centre for Human Drug Research (CHDR), dat de (bij)effecten van medicijnen test. Ondanks een uitbreiding groeide de firma definitief uit zijn jasje. Naast het bestaande pand is nu een nieuw verrezen op het Leidse Bio Science Park, waar cepezed ook diverse huisvestingen voor andere farmaceutische bedrijven realiseerde. Het gebouw huisvest tevens twee andere huurders die in dezelfde industrietak opereren. Het nieuwe pand beslaat een volume van 22,5 bij 34 meter met acht bovengrondse lagen en een parkeerkelder. Parkeren vindt ook deels plaats op het terrein en op het maaiveld binnen de gebouwcontour. Het pand is in diepterichting opgedeeld in drie ongelijke stroken. De voorste strook langs de Zernikedreef bevat op de begane grond de entree, receptie en een bescheiden auditorium. Daarboven zijn de vergaderruimten en kantoren gesitueerd alsmede de keuringsruimten en een groen ingericht dakterras. De middelste bouwstrook is een facilitaire zone met de toiletten, twee volledig transparante liften en twee geschakelde cascadetrappen die tevens dienst doen als vluchtroute. Bij brand laten de trappen zich scheiden door een brandwerend doek dat zichzelf neerlaat. Het achterste bouwdeel bevat onder meer het bedrijfsrestaurant met grotendeels te openen gevels en een royale vide, alsmede een high care zone en een onderzoekslaboratorium met daaraan verbonden een apotheek, donkere kamer en diverse bergings- en vriesvoorzieningen. De bovenste verdieping is gevuld met slaapruimtes (hotelkamers) voor langdurig verblijf en een bijbehorende woonruimte grenzend aan het dakterras annex patio. De draagconstructie bestaat uit een slank staalskelet gecombineerd met kanaalplaatvloeren. De gevels zijn volledig flush uitgevoerd; aan noordkant helemaal in glas en aan de andere zijden met een horizontale geleding van afwisselend bandramen voorzien van te openen delen en sandwichpanelen met een wit geëmailleerd glazen buitenblad. Een zonnecollector verwarmt het boilerwater, terwijl het pand voor koeling en verwarming is aangesloten op een stadsverwarming voor het hele bedrijventerrein, die op haar beurt is aangesloten op een WKO-installatie. Voor het CHDR-ontwerp is gebruik gemaakt van een integraal Bouw Informatie Model waarmee de verschillende adviseurs hun ontwerp goed op elkaar hebben afgestemd. Kort na ingebruikname won het pand de Leidse Architectuurprijs 2013 en het als tweede in de verkiezing van het beste kantoorgebouw 2014 georganiseerd door het internettijdschrift voor hoogopgeleiden Intermediair. ‘Een geweldig ontwerp dat als geen ander gebouw een creatieve en multidisciplinaire werkwijze ondersteunt,’ meldde het verslag van de verkiezing onder meer.

leiden / nederland

opdrachtgever
centre for human drug research

Links klein
Rechts klein