menu close

esic 

Noordwijk is known for the European Space Research & Technology Centre (ESTEC), the largest location of the European Space Agency. Directly adjacent to the ESTEC, the Space Business Park has been developed. cepezed designed the European Space Innovation Centre (ESIC), a multi-company building on this site.

  • client(s)
  • nl-development
  • location
  • Noordwijk
  • user(s)
  • European Space Innovation Centre
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedbouwteam

Synergy in the building  

Sustainability, flexibility, an industrial image and an above-average price-quality ratio were important parameters for the design.

The floor slabs of the building have a U-shaped arrangement and recede stepwise under a curved roof. In the heart of the building, there is a transparent roofed atrium that extends into an outdoor terrace. The atrium contains shared facilities such as informal meeting spots and a small restaurant.

Synergy in the building
jannes linders
jannes linders

Dynamics of ESIC  

We placed the main staircase, with steps of extruded aluminium, invitingly in the middle. In this way, we hope to discourage the use of lifts.

The utilization of a great deal of glass in the façades and interior walls contributes to the overall spaciousness and transparency. It also creates plenty of interaction between the various companies.

Dynamics of ESIC
jannes linders
jannes linders

Integration in the structure  

The design, construction, climate control and building-performance aspects are largely integrated.
The various consultants used a three-dimensional Building Information Model (BIM) for this purpose.

For example, the rainwater discharge is concealed behind the closed façade strips. And the steel construction of the atrium roof functions as the conductor for the sun shades. There is also an alternative fire-safety concept in which the entire building counts as one large fire compartment.

Integration in the structure
jannes linders
jannes linders

Ventilation and heating  

For reasons of efficiency and sustainability, the building’s building services have been kept to a minimum. The concrete core activation in the steel-plate-reinforced concrete floors maintains a constant comfortable temperature in the building.

The ventilation is integrated into the steel construction by means of an overpressure system. This system transfers the air from several units to the atrium. In the atrium, a heat pump recovers energy and directs the air outside.

Ventilation and heating
jannes linders

partners

  • client: nl development
  • interior design: s/n interieur architectuur
  • stability: swinn
  • building services, building physics & sustainability: arup
  • acoustics: cauberg huygen raadgevende ingenieurs
  • construction coordination: bouwteam general contractors
  • contractor steel construction: kpk staal
  • façades: vebru

awards & nominations

  • bna building of the year | 2012 | region delta
click to continue