menu close

Graafschap College 

The Graafschap College in Doetinchem opened its new location at Sportpark Zuid in 2019. Architectural office cepezed and cepezedinterieur designed the modern school building for more than 700 students of Sport & Movement and Security & Professionalism. The Graafschap College is one of the first gas-free schools in the Netherlands.

  • client(s)
  • Graafschap College
  • location
  • Doetinchem
  • user(s)
  • Graafschap College
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
dick verwoerd

Atrium is vibrant centre  

The school building on the Sportweg is structured around a large central atrium, where the floor rises stepwise. With its many different seats, the atrium functions as a meeting place and canteen for the circa 700 students. Large strip windows in the roof of the atrium allow daylight to penetrate deep into the school.

On every floor, the atrium is surrounded by a gallery with a balustrade of stainless-steel mesh. The galleries provide access to the classrooms, which are situated on the outside walls. On the ground floor, there are functions such as the kitchen, the staff room and a number of interview rooms. Here two external tenants have also been accommodated.

Atrium is vibrant centre
Lucas van der Wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

High-level college  

cepezed raised the school half a storey and placed it on a basement. As a result, users have a view over the surroundings without visual hindrance of the the car park. Also, it lends the building the appearance of a pavilion in green surroundings.

Along the car park, the height difference is bridged by an elongated, landscaped staircase which also incorporates a ramp. On the eastern end elevation, the basement continues on into a raised schoolyard where the entrance is situated. Half of the school is provided with a basement. This contains a naturally ventilated bicycle parking area as well as the changing rooms and lockers.

High-level college
Lucas van der Wee | cepezed

Building with tree structure  

The façades are horizontally articulated, with alternating strips of glass and black aluminium panels. With the exception of the north side, a second skin of Corten steel has been placed in front of the façades. The design hereof refers to the oak trees around the school. The Corten steel, which also functions as sun shading, is perforated, so that there is sufficient sight from the inside looking out.

Building with tree structure
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Study courses as interior inspiration  

cepezedinterieur is responsible for the interior of the Graafschap College. The identities of both courses of study are recognizable in the look and feel of the building, and are expressed in a harmonious combination of materials, textures and graphic elements.

Security & Professionalism is a course that prepares the students for a job in the defence sector. Related to this, a solid basis has been created with robust materials such as black rubber and end-grain wood for the floors. cepezedinterieur added accents with, for example, prints and furniture fabrics in neon colours. These are primarily related to Sport & Movement.

Study courses as interior inspiration
Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

partners

  • client: graafschap college
  • interior design: cepezedinterieur
  • stability, building physics & sustainability: aveco de bondt
  • building services: pola installatietechniek
  • main contractor: klaassengroep
  • contractor building services: pola installatietechniek
  • contractor steel construction: klein poelhuis konstruktie
  • façades: metadecor, polybouw, benjamin prefab, stameta

awards & nominations

  • architecture prize achterhoek | 2019 | jury prize
  • architecture prize achterhoek | 2019 | public choice award
click to continue