menu close

SintLucas Eindhoven 

The former Philips Natlab in the Strijp S district of Eindhoven is where the compact disc and DVD were developed, among other things. cepezed was commissioned to transform this illustrious building, in combination with new build, into the SintLucas College Eindhoven, a secondary school for creative-technical and entrepreneurial education.

  • client(s)
  • SintLucas
  • location
  • Eindhoven
  • user(s)
  • sintlucas
  • expertise(s)
  • cepezed
léon van woerkom | cepezed
cepezed

Cultural connection  

The structure of the ensemble is based on the original development of two elongated two-storey strips of buildings with a series of pavilions on the north-west side of each strip. On the south side, the strips are connected by a building block which houses NatLab (formerly Plaza Futura). SintLucas Eindhoven has a strong interaction with this cultural organization.

Cultural connection
cepezed

Unity with individuality  

Under the SintLucas school motto ‘Seeing work, encourages work’, cepezed has brought a great deal of transparency into the building. Other important starting principles were an exciting spatial experience and plenty of daylight. The new and existing buildings are clearly distinguishable and visibly each has its own characteristics and value. At the same time, they form a single entity in a natural way.

Unity with individuality
Lucas van der Wee | cepezed
Jannes Linders

Creativity on the inside as well  

Our design for the school in the creative heart of Eindhoven Strijp-S was aimed at achieving a real creative community within the school as well. The spatial design consists of a coherent and well-considered sequence of functions.

SintLucas Eindhoven has a wide diversity of rooms, ranging from theory classrooms, practical areas, consultation areas, interview rooms for the teachers and individual study cubicles to the building’s large communal heart.

Creativity on the inside as well
Lucas van der Wee | cepezed

The beating heart of SintLucas Eindhoven  

Access to the existing building and the high-rise new-build in between is organized from the multifunctional heart of the building. It functions, among other things, as a restaurant, exhibition space, auditorium and performance hall.

The beating heart of SintLucas Eindhoven
léon van woerkom | cepezed
Jannes Linders

Inner street to the outside world  

The new middle zone is completely focused on cross-fertilization: with other students, but also with the outside world. For example, a commercial street has been included with a print shop equipped at a high level for both students and external parties. The creative studios for photography and AV editing, for example, can also be rented by external parties outside lesson times.

Inner street to the outside world
Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

partners

  • client: sintlucas
  • stability: arup
  • building services, building physics & sustainability: arup
  • main contractor: bouwgroep moonen, aannemersbedrijf mp drijvers
  • contractor building services electrical: van der meijden totaaltechniek
  • contractor building services mechanical: bo-air
  • contractor steel construction: lammers constructie
  • façades: vpg, kempen cladding, compri

awards & nominations

  • volkskrant publieksprijs | 3e plaats bna gebouw van het jaar | 2017
  • dirk roosenburgprijs | 2017
  • bna gebouw van het jaar | stimulerende omgevingen | 2017
click to continue