menu close

KWR 

KWR Watercycle Research Institute is a renowned institute in the field of water and water cycles. KWR works for national and international drinking-water companies, regional water boards, governments and the industry. cepezed designed a new office on the Groningenhaven in Nieuwegein. The building fits in perfectly with the surrounding green landscape.

  • client(s)
  • KWR Watercycle Research Institute
  • location
  • Nieuwegein
  • user(s)
  • KWR Watercycle Research Institute
  • expertise(s)
  • cepezed
lucas van der wee | cepezed

Above ground level  

The building is largely made of glass and has been lifted more than a metre from ground level. It thus forms an open, light and transparent pavilion on a plateau and gives the users an optimal connection to the green surroundings. The wide canopy on top provides effective protection from the sun.

Above ground level
jannes linders
lucas van der wee | cepezed

Greenery and water  

The KWR pavilion in Nieuwegein has a vegetation roof that seems to run into the central stepped atrium via the roof terrace. As if nature literally continues in the building! Of course, we also made the building sustainable in many different areas. In keeping with KWR, some of the sustainability measures are aimed at achieving optimal water management.

Greenery and water
jannes linders

Open structure  

The building structure consists mainly of two generic bays 12 metres deep. These do not have any supporting walls, can therefore be organized freely and have a gross storey height of four metres. This arrangement allows for every conceivable combination of laboratories, offices and shared functions such as meeting spots, quiet rooms and brainstorming spaces. Passages and footbridges connect the two bays.

Open structure
jannes linders
cepezed

Heart of KWR Nieuwegein  

In between the bays, a stepped atrium represents the beating heart of the building. Here people can work and confer, but also drink coffee and eat in the restaurant. Conferences or other meetings also take place here.

Heart of KWR Nieuwegein
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • client: kwr watercycle research institute
  • interior design: fokkema & partners
  • stability: pieters bouwtechniek
  • building services: dwa
  • building physics & sustainability: dgmr
  • main contractor: van wijnen
  • contractor building services: kuijpers
  • contractor steel construction: brink staalbouw
  • fa├žades: alkondor

awards & nominations

  • BNA Gebouw van het jaar | categorie Stimulerende omgevingen | 2016
  • daylight award 2016 | tweede plaats
  • nominatie eu mies award | 2016
  • arc15 architectuur award | 2015
click to continue