menu close

Nutricia Research 

Over the past time, the Science Park in Utrecht has been developing quickly into a focal point of scientific research and knowledge-intensive activity in the field of Life Sciences. The Nutricia Research building designed by cepezed is located on this site. In this building, the French multinational Danone concentrates its European R&D activities in the field of medical and baby nutrition.

  • client(s)
  • ovg real estate
  • location
  • utrecht
  • user(s)
  • Danone
  • expertise(s)
  • cepezed
jannes linders

many open spaces  

The principal structure of Nutricia Research consists of a quadrangular floor plan with two oblique sides, where two large recesses function as atriums. As a result, the building ultimately has three main bays. A promenade with elevated walkways that bridge the atriums is part of the logistic routing on the upper floors.

A so-called ‘plaza’ stretches out over a substantial part of the first floor and encompasses the floors of both atriums as well. A sky bar functions as an extension of the plaza below.

many open spaces
cepezed

views through the whole building  

The double-height plinth is completely transparent, which gives the building an inviting appearance and also provides a view of the activities inside. Above that, the building is horizontally articulated with alternating dark façade bands and high frameless strips of glazing.

The design of Nutricia Research focuses on an open, dynamic and inspiring environment with a high level of comfort and a large measure of functionality. It is characterized by considerable spatial diversity with long sight lines, so that users can find their bearings easily and also enjoy countless internal and external views.

views through the whole building
jannes linders
jannes linders

All requirements met under one roof  

Besides long sight lines and a varied experience, the spatial structure ensures diverse and efficient utilization of space. The areas can be arranged entirely flexibly. As a result, offices and laboratories for instance are interchangeable and the means of access also offers possibilities for multi-tenant use.

There are more than 400 employees working in the new Nutricia Research building. The building includes a pilot plant, laboratories, offices, storage capacity, a conference centre, a café and a restaurant. In accordance with cepezed tradition, the design is based on a strong rational grid and entirely realized with the aid of prefabricated building elements. This is one of the reasons it has gained a BREEAM-Excellent certificate for sustainability.

All requirements met under one roof
jannes linders

partners

  • client: ovg real estate
  • interior design: chris pachen
  • stability: bartels
  • building services: deerns
  • building physics & sustainability: dgmr
  • main contractor: bam
  • contractor steel construction: staalbouw nagelhout
  • façades: leebo leeframe

awards & nominations

  • the most sustainable realized building | 2014 | dutch green building council, fourth place
  • award for sustainable architecture | 2014
click to continue