menu close

plus ultra amsterdam

bekijk

plus ultra amsterdam 

At the Medical Business Park in Amsterdam Zuidoost, construction has started on an advanced multitenant laboratory building. Plus Ultra Amsterdam is located right next to the AUMC (Amsterdam University Medical Center) and is specifically intended for innovative bio- and healthtech companies. Shared facilities in the building promote the exchange of knowledge that is so important in innovation. And the flexibility in size of the offices and laboratories meets the tenants' precise space requirements.

  • client(s)
  • Kadans Science Partner
  • location
  • Amsterdam, Medical Business Park
  • user(s)
  • multi-tenant
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur

glass plinth  

Plus Ultra Amsterdam will have a striking glass plinth with a more closed volume of five stories above it, protruding at the front. The transparency of the first two stories and the shift in the façade further enhance the character of both volumes. The two sunniest facades incorporate solar panels, both flat and in cantilevered fins. The fins increase the total area of PV panels and are positioned at exactly the right angle, to optimize energy absorption. At the same time, they act as sunscreens.

glass plinth

inviting  

The building core contains shared facilities. The entrance area includes reception, a coffee bar and two meeting rooms, and each floor will have its own reception area. The long sightlines and straight routes make it easy to find your way around. The meeting areas are furnished with a line of furniture designed by cepezedinterieur.

Plus Ultra was designed as a 'kit of parts', speeding up construction and facilitating dismantling. The floor plan of the offices and laboratories can be tailored to tenants' needs. Thus, leasing is always tailor-made, so vacancy will hardly ever occur. The access, installations and metering take this flexibility into account - on a 2.70m grid. Tenants can rent a full floor or half a floor. Or several floors one above the other with their own staircase, for example.

inviting
cepezed

sustainability ambitions  

The roof of Plus Ultra Amsterdam is planted with sedum as much as possible. This reduces heat stress in the surrounding area and cools the building below and the solar panels on the roof. It also removes nitrogen from the air and promotes biodiversity, as do the bird and bat boxes integrated in the façade and on the roof. The water retention in the green roof and grey water reservoirs in the basement reduce and regulate rainwater runoff into the sewer system. The grey water system is intended for flushing toilets and watering indoor greenery. Residual rainwater is infiltrated on its own site and diverted to the surface water behind.

Daylighting of the building has been optimized and internal heat loads minimized. Water-based systems are used as much as possible to regulate the indoor temperature: most of the rooms are heated and cooled with climate ceilings. Plus Ultra Amsterdam is certified BREEAM Outstanding and will be energy-neutral.

sustainability ambitions
cepezed

partners

  • client: Kadans Science Partner
  • installation consultant, building physics and sustainability: Deerns
  • structural engineer: Archimedes
  • contractors: Wijnen Bouw, JWR, Instaan
  • management: Kadans Science Partner