menu close

Plus Ultra Utrecht

view

Plus Ultra Utrecht 

After Leiden and Amsterdam, also in Utrecht a Plus Ultra will be built. The multi-tenant building is situated on the Utrecht Science Park. Like Plus Ultra Leiden and Plus Ultra Amsterdam it will consist of laboratories, offices and shared meeting spaces. Besides, Plus Ultra Utrecht’s program includes living labs, shared labs and a science gallery. Due to it being situated at a corner the building will have a striking height. Nevertheless it will also have an inviting double glass plinth.

  • client(s)
  • Kadans science partner
  • location
  • Utrecht Science Park
  • user(s)
  • start-ups, scale ups
  • expertise
  • architects
    cepezed interior

Two sections  

The building consists of a low-rise and a high-rise section, both horizontally articulated. The lower building part has five floors, and a glass atrium connecting laboratories and meeting rooms. The atrium extends to the south facade, which recedes slightly. Here, outside is a terrace overlooking a garden with a pond.

The ‘tower’ has nine floors. The construction allows the floor fields to be divided in different ways, according to the desired area of offices and meeting space. The main load-bearing structure is hybrid. Should new tenants arrive, the spaces can be adapted relatively easily.

cepezed

Atrium  

The building is meant for startup and scale up businesses. The start-ups are located in the low-rise part, the scale-ups in the high-rise. A spacious and light atrium forms a connecting core and connects to a terrace on the south façade. The atrium is the place to meet the other tenants. Galleries and walkways provide a direct connection to the offices, shared laboratories and meeting rooms. The glass plinth makes the exhibition space - the science gallery - easily visible from the outside.

cepezed
cepezed

Interior  

In Plus Ultra Utrecht, sharing knowledge and stimulating encounters is paramount. The atrium will be an accessible place, a kind of 'living room of the Utrecht Science Park'. Accessibility and friendliness are therefore spearheads of the interior design. We chose soft materials and a color palette of 'natural green' and 'science blue'. The wooden slats on the facade are also placed on the inside. Combined with many plants, this gives the atrium a natural, soothing atmosphere. And makes the spiral staircase, a beautiful object, stand out even more.

cepezed

sustainability ambitions  

Kadans and cepezed share high sustainability ambitions; the design of Plus Ultra Utrecht is sufficient for a BREAAM-Outstanding and WELL Platinum certification. Minimal energy consumption and optimum future-proofing are achieved, among other things, with PV panels on the roof and on the facades, a WKO, the application of as many reusable materials as possible, and a high degree of detachability.

cepezed

partners

  • Contractor: Goossen Te Pas
  • Mechanical engineering: Instaan
  • Electrical engineering: JWR
  • Building surfaces: Deerns
  • Ecological advice: ATKB
  • Landscape design: MTD landschapsarchitecten
contact
→ Mail bd@cepezed.nl or call our business development team on +31 (0)15 2150000