menu close

wolfert lansing 

Wolfert Lansing is a secondary school for vmbo, mavo and lower classes havo in Bergschenhoek. The school places considerable emphasis on personal attention and guidance. In order to accommodate the growing number of pupils and to continue to guarantee the high level of education, Wolfert is realizing a new building designed by cepezed and cepezedinterieur on the plot next to the temporary accommodation.

  • client(s)
  • stichting boor
  • location
  • bergschenhoek
  • user(s)
  • wolfert lansing
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur
lucas van der wee | cepezed

green-blue landscape  

The school will be located in the subarea ‘De Beeldentuin’ (The Sculpture Garden), which is characterized by sturdy building volumes ‘on a pedestal’. These are loosely but coherently embedded in a green-blue, landscaped strip. The new, omni-directional school building will be prominently located at the southern end.

An existing watercourse on the provincial road has been extended and enlarged along the north-east side of the school, which reinforces the building's autonomous character. The other sides of the building are bordered by an inviting forecourt opposite the town hall and a spacious schoolyard on the other two sides.

green-blue landscape
cepezed
lucas van der wee | cepezed

innovative concrete construction system  

In the transparent plinth, Wolfert Lansing can display the diverse practical areas and the culture and dynamics of the school. The upper-floor façades have strip windows and, in a number of places, transparent curtain walls from floor to ceiling. This achieves an optimal balance between daylight, views and flexibility of layout. The Corten steel spandrel panels fit in well with the esthetic masterplan, which specified saffron colours. They also contribute to an industrial character, which is continued in the interior.

The supporting structure consists of the innovative CD20 concrete construction system with prefabricated columns and floor slabs, which allows very fast, efficient construction. In addition, the supporting structure can be flexibly arranged and easily extended to ensure future value.

innovative concrete construction system
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

daylight-rich atrium and clear organizational structure  

Wolfert Lansing has a central atrium, long sight lines and a great deal of natural light coming into the building. This all contributes to the spatial quality of the essentially compact building. The atrium is the dynamic heart of the school and is programmed as an assembly hall including a practice restaurant, a large grandstand staircase and informal study places.

The upper floor plans are clearly organized in rings. The innermost ring is formed by the atrium. Surrounding it is a ring with the main access, adjoining the common functions such as the learning plazas and service functions. The outer ring consists of the classrooms along the façades. This arrangement means that the dynamics in the building gradually run from lively at the heart to quiet in the classrooms. In keeping with secondary-school education, the interior has a robust, functional and industrial atmosphere and aesthetics, using concrete for the construction and wood for, among other things, the large staircase.

daylight-rich atrium and clear organizational structure
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • client: stichting boor (Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam)
  • interior design: cepezedinterieur
  • stability: imd raadgevende ingenieurs
  • building services: galjema
  • building physics & acoustics: lbp sight
click to continue