kwr

KWR Watercycle Research Institute is een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van water en watercycli dat kennis ontwikkelt en ontsluit voor uiteenlopende typen (internationale) organisaties als drinkwaterbedrijven, waterschappen, overheden en de industrie. Op de groene vestigingslocatie aan de Groningenhaven in Nieuwegein vervangt een nieuw kantoor momenteel het bestaande, dat verouderd is en niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. Het ontwerp van cepezed is sterk verweven met en maakt maximaal gebruik van het omliggende landschap. Het gebouw is ruim een meter van het maaiveld opgetild en vormt zo een open, licht en transparant paviljoen op een plateau. Voor een aangename buitenruimte en een effectieve zonwering is het aan de bovenzijde voorzien van een brede luifel. Het paviljoen zelf is grotendeels van glas, wat maakt dat voor de gebruikers een optimale verbinding met het groen van de omgeving bestaat. De gebouwstructuur bestaat voor een belangrijk deel uit twee generieke beuken met een diepte van twaalf meter. Deze kennen geen dragende wanden en hebben een bruto verdiepingshoogte van vier meter. Dit maakt dat iedere denkbare combinatie mogelijk is van laboratoria, kantoren en gedeelde functies als overlegplekken, stilteruimten, brainstormruimten, overlegruimten, projectteamruimten et cetera. De beuken staan met elkaar in verbinding door middel van doorgangen en loopbruggen. Tussen de beuken in vormt een getrapt atrium het kloppend hart van het gebouw; dit is een plek waar men kan samenkomen, werken en overleggen, maar ook kan koffiedrinken en eten in het restaurant. Het restaurant onderin, aan de zuidzijde van het gebouw, is afsluitbaar van de rest van het atrium en zodoende tevens multifunctioneel bruikbaar voor bijvoorbeeld conferenties of andere bijeenkomsten. De overige functies zijn separaat ontsloten en blijven dus altijd goed bereikbaar. De parkeerplaatsen zijn vrij in het groen gesitueerd, zodat medewerkers iedere morgen een kleine wandeling door het landschap naar het gebouw maken. De fietsenstalling is verzonken onder het looppad. Het paviljoen heeft een vegetatiedak dat via het centrale, getrapte atrium naar binnen lijkt door te lopen, waardoor de natuur zich bijna letterlijk in het gebouw voortzet. Het ontwerp is daarnaast voorzien van een reeks integraal meeontworpen duurzaamheidsmaatregelen die passen bij KWR en dan ook deels gericht zijn op een optimale waterhuishouding.

KWR is winnaar van de BNA Gebouw van het jaar prijs 2016 in de categorie Stimulerende omgevingen. 

nieuwegein / nederland

opdrachtgever
kwr watercycle research institute